ss
Basia ;): Bardzo prosiłabym o odrobinkę pomocy a dokładniej to o sprawdzenie mojego przykładu


Mam za zadanie wyznaczyć PROSTĄ |AB|
Punkty: A(−3,−4) B(4,1)
| | 5 | | 13 | |
i prosta z tych punktów wychodzi mi taka : y= |
| x− |
|
|
| | 7 | | 7 | |
Proszę bardzo o sprawdzenie
11 mar 18:13
Eta:
Ok
11 mar 18:19
AS:
A gdybyś współrzędne punktów A i B podstawiła do równania
sama byś się przekonała czy poprawnie rozwiązałam.
Jest poprawnie rozwiazane,ale sprawdz
11 mar 18:19
Basia ;): sprawdziłam tylko mam trochę głupie zadanie i sprawdzam wszystko bo źle mi wynik wychodzi
11 mar 18:21
Basia ;): mam coś takiego xD Może mi trochę pomożecie xD
Równoległobok o punktach : A(−3,−4) B(4,1) D(−4,2) oraz C którego nie znam.
Więc robię to tak:
Wyznaczam sobie prostą AD, następnie prostą równoległą do niej przechodzącą przez punkt B
wychodzi mi taka: y=−6x+25
Teraz wyznaczam prostą AB czyli tą tutaj, i równoległą do niej przechodzącą przez punkt D
Ostatnim celem jest znalezienie punktu C czyli wyznaczam punkt wspólny przecięcia wyliczonych
prostych i wychodzą mi jakieś KOOSMICZNE PUNKTY

mógłby mi ktoś jeszcze pomóc z tym ?:(
11 mar 18:30
Basia ;): aaa nie jednak dobrze teraz wyliczyłam

x=3 i y=7 wyszło
Dzięki za wcześniejszą pomoc
11 mar 18:34
Eta:

można prościej:
przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy,więc S
jest środkiem odcinka BD i środkiem odcinka AC
| | xB+xD | | yB+yD | |
xS= |
| ... yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
x
S= 0 i y
S=
32
teraz x
C= 2x
S − x
A i y
C= 2y
S −y
A
x
C= 2*0+ 3= 3 i y
C= 2*
32+4= 3+4= 7
odp:
C( 3,7)
11 mar 18:50
AS:

Ale jest jeszcze druga możliwość. Rysunek
11 mar 19:11
Eta:

Jest jeszcze taki sposób (najprostszy ze wszystkich )
→ →
wektory AB = DC
to → →
AB=[7,5] i DC = [x
C+4, y
C−2]
zatem: x
C+4=7 i y
C−2=5
x
C= 3 i y
C= 5
C( 3,5)
Pozdrawiam
AS
11 mar 22:00