Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych gdy dany jest tangens.
Jankiel: Witam. Jak obliczyć wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych gdy dana jest wartość
tangensa lub cotangensa? Przykładowo tgx=−3/4, Ćwiartka II
11 mar 17:59
Aneczka110890: Musisz narysować trojkąt prostokątny i zaznaczyć w dobrym miejscu podany kąt np kąt α a potem
to juz skorzystać ze wzorów na funkcje trygonometryczną
11 mar 18:06
Eta:
Można tak:
W II ćw. tgx <0 i ctgx<0 i sinx>0 i cosx <0
ctgx= −
43
tgx=
sinxcosx= −
34
to sinx = −
34cosx sin
2x=
916cos
2x
cos
2x= 1−sin
2x
cos
2x= 1 −
916cos
2x
2516cos
2x= 1
cos
2x=
1625
cosx= −
45 −−− to wartość z II ćw. v cosx=
45−− to wartość z I i iV ćw
zatem cosx =−
45
to; sinx= −
34*(−
45)= +
35
11 mar 18:10
Jankiel: Już rozumiem, dzięki.
11 mar 22:12