Brozyn: Witam, wie ktoś może jak rozwiązać takie nierówności:
|x+3| - 2|x-1| ≤ -2
x + |2x-1| < 8
24 lis 16:15
karloz: proponuję przejrzeć forum tak kilkanaście wpisów w dół

tego typu zadań końcem
ubiegłego tygodnia było mnóstwo
24 lis 16:23
Miki:
obliczasz mjejsca zerowe pod modułami
i rozpatrujesz nierownośćw odp przedziałach
1/ x = - 3 x = 1 więc dla
x∈(-∞, -3) x⊂<-3,1) x∈<1,∞)
-x -3 -2( -x +1) ≤ -2 x +3 -2( -x +1)≤ -2 x+3 -2(x - 1)≤ -2
x -5 ≤ - 2 3x +3 - 2 ≤ -2 - x+ 3 +2 ≤ - 2
x≤ 3 3x ≤ -3 - x ≤ -7
dla x∈(-∞,- 3) x≤ - 1 x ≥ 7
x∈<-3, - 1) x∈<7,∞)
ostatecznie x∈(-∞, - 3> U < 7,∞) - {-1}
2/ x= 1/2 czyli
dla x∈(-∞,1/2) x∈<1/2, ∞)
x -2x +1 < 8 x +2x -1 < 8
- x < 7 3x < 9
x> - 7 x< 3
x∈( - 7, - 1/2) x∈( 1/2, 3)
ostatecznie
x∈( - 7, 1/2) U (1/2, 3)
24 lis 16:50
Soviet: Miki a czemu te -1 musimy wyłączyć ? Ono nawet się nie zawiera w rozwiązaniu
24 lis 17:05
24 lis 17:19