cia arytmetyczny
ewe: w ciagu arytmetycznym trzeci wyraz jest rowny 14 a jedenasty 34 .róznic tego ciągu jest
rowna

?
11 mar 17:44
from_pl: 34−14 dzielisz to na 11−3. Ciąg arytmetyczny jest jak schodki ...
11 mar 17:46
R: podstawiasz do wzoru jesli 14 jest trzecim jedenastym jest 34 to i bierzesz w uklad rownan:
pod wzor
an= a1+(n−1)r
a3=a1+(3−1)r
a3=a1+2r
tak samo z drugim podanym wyrazem
a11=a1+(11−1)r
a11=a1+10r
a11=34
a3=14
a wiec uklad rownan wyglada tak:
34=a1+10r
14=a1+2r
i dalej juz wystarczy obliczyc
11 mar 18:04