matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz różnicę ciągu arytmetycznego jeżeli a1 = 12, S15 = 225
ABCD:
Wyznacz różnicę ciągu arytmetycznego jeżeli a1 = 12, S15 = 225
11 mar 17:15
Eta:
a
1
+a
15
S
15
=
*15
2
a
15
= a
1
+14r
2a
1
+14r
*15= 225
2
a
1
+7r= 15 podstaw za a
1
=12 i wyznacz r......
11 mar 18:17