Pewien ciąg określony jest wzorem an = n^2 3n - 7. Którym wyrazem tego ciągu j
ABCD: Pewien ciąg określony jest wzorem an = n2 + 3n − 7. Którym wyrazem tego ciągu jest liczba 21?
Czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu?
11 mar 17:14
from_pl: jesli 21 jest wyrazem ciągu to 21 = an
rozwiązujesz równanie n2+3n−28=0 albo (n−4)(n+7)=0 czyli n=4 albo n=−7. Oczywiście wyrazem
MINUS 7 być nie może , pozostaje odpowiedź 4.
11 mar 17:26
Godzio:
21 = n2 + 3n − 7
0 = n2 + 3n − 28
0 = (n+7)(n−4)
n = 4
10 = n2 + 3n − 7
wylicz n pamiętając że n∊N+ jeśli otrzymasz takie n tzn że jest wyrazem tego ciągu
11 mar 17:27