trójkąt i jego boki
kefir: mam podany trójkąt równoramienny. Miary kątów trójkąta to kolejno 120, 30 i 30stopni. Długość
boku leżącego na przeciw kąta o mierze 120stopni wynosi 5cm. Jak obliczyć pozostałe boki?
11 mar 16:24
mustafa: rysujesz wysokość z wierzchołka przy kącie 120 i owa wysokość dzieli twój wyjściowy trójkąt na
dwa trójkąty o miarach kątów 30, 60, 90 do tego wysokość ta dzieli podstawę na dwa równe
odcinki dł 2,5 cm
i teraz z własności trojkata 30, 60, 90 znając jeden bok (2.5cm) jestes w stanie wyliczyć
pozostałe.
11 mar 16:28
kefir: więc boki przy koncie 120stopni będą miały miarę po 7,5 cm ?
11 mar 16:42
kefir: ?
11 mar 17:08
kefir: nikt ?
11 mar 17:41
from_pl: NIE mogą boki być liczbami wymiernymi, jeśli wysokość trójkąta foremnego jest wymierna
11 mar 17:45
Alv: Wyliczasz je z właśności:
dł. boku naprzeciw kąta 30 = a
dł. boku naprzeciw kąta 60 = a
√3
dł. boku naprzeciw kąta 90 = 2a
więc:
a
√3 = 2,5
11 mar 18:02