tomek: ∑nk=1 (4k-3)=n(2n-1)
24 lis 16:01
tomek: Wykazać za pomoca indukcji matematycznej ∑nk=1 (4k-3)=n(2n-1)
24 lis 16:03
b.: zobacz tu
1116,
pierwsze 2 zadania i ostatnie są prawie takie same jak to Twoje
24 lis 16:33
tomek: No właśnie próbuje ale nie moge ruszyć:( może coś pomożesz?
24 lis 16:56
tomek: Bardzo proszę. może mnie ktoś naprowadzić jak zrobić to zadanko, byłbym bardzo wdzięczny.
25 lis 16:21
FOX:
1+6+15 + ...... + 4k -3 = n(2n-1)
1/ dla n=1 L= P zachodzi
Zał:ind. n = k czyli 4k -3 = k(2k -1)
Teza ind. n = k +1
1+ 6+ 15+ .....+ (4k-3 )+ [ 4( k+1) -3 ] = (k+1) [2(k+1) - 1}
dowód ind.
L = 4k-3+( 4k+4 -3 )= (4k-3 )+(4k+1) = k(2k-1) + 4k+1= 2k2 +3k +1
P = (k+1)( 2k+1) = 2k2 +3k +1
L=P c.b.d.o. prawdziwe dla kazdego n⊂N
25 lis 17:02
FOX: W złoż indukc. powinno też byc zapisane
( nie zauwazyłem ,że tak nie zapisałem

1+ 6 + 15 + .....+4k - 3 = k(2k -1) ok
25 lis 17:05
tomek: Dobra skąd wzięło Ci się 1+6+15? bo próbuje to przeanalizować i zaczaić o co chodzi ale
ciężko mi idzie.
25 lis 17:38
tomek: (4k-3 )+(4k+1) = k(2k-1) + 4k+1 i jeszcze tego nie rozumiem
25 lis 17:44
tomek: aha już wiem to z założenia wstawiłeś.
25 lis 17:45
tomek: Nie wiem skąd wziałeś te liczby 1+6+15
25 lis 17:47
FOX:
poprostu podstawiasz za n=1 do n(2n-1) = 1
n =2 = 2(4-1)=2*3 = 6
n = 3 = 3( 6-1) = 15
itd wiesz już
25 lis 18:02
tomek: aha wielkie dzięki. to może teraz już to rozgryze

dzieki
25 lis 18:08