Problem
Alv: Gdzie jest błąd?
Liczby x
1, x
2 są różnymi pierwiastkami równania x
2 + 3x + m = 0. Dla jakiej wartości
parametru m prawdziwa jest równość x
1x
23 + x
2x
13 = 4?
Ze wzorów Viete'a:
x
1 + x
2 = −3
x
1x
2 = m
x
1x
23 = x
1x
2*x
22 = m*x
22
x
2x
13 = x
2x
1*x
12 = m*x
1
mx
22 + mx
12 = 4
m(x
22 + x
12) = 4
m(x
2 + x
1)
2 − 2x
2x
1 = 4
m(−3)
2 − 2m = 4
9m − 2m = 4
7m = 4
| | 1 | |
Myślę, że wszystko zrobiłem dobrze jednak wynik powinien równać się |
| |
| | 2 | |
11 mar 15:37
kbix: m(x22+x12) = 4 przeksztalcajac to zapomniales gdzie masz nawias nastepna linijka powinna
wygladac tak:
m[(x2+x1)2 − 2x2x1]=4
masz rownanie kwadratowe. Na poczatku powinienes wyznaczyc dzieidzine (delta > 0 )
m1= 0.5 v m2 = 4
m2 nie nalezy do dziedziny
11 mar 17:18
AS:
x1 + x2 = −3 , x1*x2 = m
x1*x2*(x12 + x22) = 4
x1*x2*[(x1 + x2)2 − 2*x1*x2] = 4
m*(9 − 2*m) = 4 => 2*m2 − 9*m + 4 = 0
m1 = 1/2 , m2 = 4 − odpada,bo dla m = 4 Δ < 0
11 mar 17:27
Alv: Pięknie dziękuję
11 mar 17:42