xxx: proszę o rozwiązanie zadania:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej x - 3 i
wysokości równej x.
a)Zapisz wielomian opisujący, w jaki sposób objętość graniastosłupa zależy od x.
b)Oblicz długości krawędzi tego graniastosłupa, wiedząc, że jego objętość jest równa 54
cm3
24 lis 15:59
karloz: analogicznie do zadania z prostopadłościanem

zamiast konkretnych cyfr podstaw x-3 jako długość boku podstawy i x jako wysokość a
otrzymany wzór będzie właśnie funkcją x
a wzór na objętość przyrównaj do 54cm
3 i wylicz x

proste tylko na spokojnie trzeba liczyć
24 lis 16:03
xxx: czyli wzór na objętość graniastosłupa jest taki sam jak na prostopadłościan?
24 lis 16:05
Miki:
a) V(x) = (x-3)2 *x = x3 -6x2 +9x
b) V =54 cm3
x3 -6x2 +9x = 54 x3 -6x2 +9x - 54 =0 to x=6cm
bo V(6) = 216 -216 +54 - 54 =0
odp x = 6cm
24 lis 16:10
karloz: pole podstawy * wysokość, tyle że w podstawie masz kwadrat a nie prostokąt jak w
prostopadłościanie
24 lis 16:11
xxx: dziękuję bardzo
24 lis 16:14