równania kwadratowe z parametrem
Malaa: zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m (m eR). napisz wzór i
narysuj wykres funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania:
(m−5)x
2 − 4mx + m−2 =0
zrobiłam tak :
Δ= 16m
2 − 4(m
2−2m−5m+10) = 4(3m
2 + 7m − 10)
Δm= 169
√Δm = 13
m1= −10/3
m2= 1
wychodzi y −> chyba mozna to oznaczyc y

y= 4(m+10/3)(m−1)
i co dalej

?
11 mar 00:16
Godzio: pomogę
11 mar 00:17
Godzio:

jeśli funkcja kwadratowa:
m≠5 (a≠0)
Δ = 16m
2 − 4(m−2)(m−5) = 16m
2 − 4(m
2 − 7m + 10) = 16m
2 − 4m
2 + 28m − 40 =
12m
2 + 28m − 40
1
o
Δ > 0 => 2 rozwiązania
12m
2 + 28m − 40 > 0 / : 2
6m
2 + 14m − 20 > 0
Δ
m = 676
√Δm = 26
2
o Δ = 0 => 1 rozw.
3
o Δ<0 => 0 rozw.
Jeżeli funkcja liniowa => 1 rozwiązanie
m=5
11 mar 00:27
Malaa: 2o Δ = 0 => 1 rozw.
m = 1 v m = 10/3
dlaczego tak

jak Δ=0 to uczylam sie takiego wzoru −b/2a ...
i jakos to 1 i 10/3 mi nie pasuje...
skąd to wziąłeś
11 mar 00:35
Godzio:
Δ = 12m
2 + 28m − 40 = 0 /:2
6m
2 + 14m − 20 = 0
Δ
m = ...
√Δm = ...
m
1 = ...
m
2 = ...
| | −b | |
czyli delta jest równa zeru dla jakiegoś m i dla tych m => x = |
| podstawie 1 zeby bylo |
| | 2a | |
prosciej

m
1 = 1
więc
−4x
2 − 4x − 1 = 0 /(−1)
4x
2 +4x + 1 = 0 i albo zauwazamy ze to jest wzór skróconego mnożenia => (2x+1)
2 albo liczymy
Δ = 0
zrozumiałe

?
11 mar 00:38
Malaa: tylko że wtedy u nas powinno wyjść
x0= −14/ 12 = −7/6
a Ty napisales przy tym dwa rozwiązania m = 1 v m = 10/3 .. i to ze ja źle liczbe x0..możliwe..
ale jak dla mnie te dwa m... to są do tego Δ>0
11 mar 00:45
Godzio: nie rozumiesz

w zależności o
parametru m funkcja
f(x) ma 1,2 i 0 rozwiązań
11 mar 00:48
Malaa: czyli jeśli Δ=0 to wtedy ma 1 rozwiązanie.
i teraz jak je obliczyć : P ? mając to 6m
2 + 14m − 20 = 0
te zadania z parametrem są beznadziejne xd studiuje je od ponad godziny i zero efektów
11 mar 00:51
Godzio:
Δ = 0 kiedy
6m2 + 14m − 20 = 0 a tu dla Δm > 0 więc dla m są 2 rozwiązania
11 mar 00:53
Malaa: bo odpowiedz w książce mam skonstruowaną tak :
duza klamra ; d i :
2 dla m e ( −oo,−3u{1}{3) u (1,5) u (5,+oo)
1 dla m e ( −313 , 1.5 )
0 dla m e ( −313, 1 )
czyli chyba coś jeszcze jest pokręcone w tym zadaniu
11 mar 00:59
Godzio: no tak minusa zjadłęm
| −14−26 | | 10 | | 1 | |
| = − |
| = −3 |
| |
| 12 | | 3 | | 3 | |
reszta ok
11 mar 01:01
Malaa:

i taki jest wykres ..
nie wiem jak sie podpisuje te osie tutaj wiec pierwsz kropka −3
13 druga = 1, trzecia = 5
11 mar 01:01
Godzio: poradzisz sobie w zapisaniu rozwiązań w zbiorze m ?
11 mar 01:02
Malaa: czyli teraz się zgadza

dziękuję
11 mar 01:02
Malaa: m e (−oo, − 3
13 ) u (1,5)


11 mar 01:05
Malaa: i u (5, +oo ) .. to chyba jest to.
11 mar 01:05
Bogdan:
zamiast oo można użyć przycisku znajdującego się nad polem tekstowym ∞
11 mar 01:07
Malaa: może i można

ale piszą "oo" jest szybciej.. używam wtedy samej klawiatury−bez myszki

a chyba aż tak bardzo Ci to nie przeszkadza

? i jest tak samo czytelne jak
∞
11 mar 01:10
Malaa: pisząc*
11 mar 01:10
Malaa: czyli to jest dobrze co napisalam

? ten przedzial
11 mar 01:24