mycha: Proszę o rozwiązanie zadania:
Oblicz wartości współczynników p i s tak, aby różnica wielomianów w(x) i P(x) była
wielomianem zerowym, jeżeli: W(x) = px4 + x3 + 4x2 -sx + 5 i P(x) = x(x + 2)2 + 5.
24 lis 14:35
karloz: Wylicz P(x) po czym porównaj współczynniki przy kolejnych potęgach x i dobierz p i s tak,
żeby mieć 0 w wyniku odejmowania
24 lis 14:36
mycha: niestety nie daje rady, można jaśniej ?
24 lis 14:43
karloz: W(x) = px
4 + x
3 + 4x
2 - sx + 5
P(x) = x(x + 2)
2 + 5
wielomian zerowy możemy oznaczyć np. przez Z(x) = 0*x
n + 0*x
n-1 + ... 0*x
1 + 0*x
0
czyli wielomian zerowy to taki, którego wszystkie współczynniki są równe 0
P(x) po obliczeniu równa się x
3 +2x
2 + 4x + 5
W(x) - P(x) = px
4 + x
3 + 4x
2 - sx + 5 - (x
3 +2x
2 + 4x + 5) = px
4 + x
3 + 4x
2 - sx
+ 5 - x
3 - 4x
2 - 4x - 5 = px
4 -sx -4x i to ma być równe 0
czyli :
p = 0
s = -4

tak jasno wystarczy
24 lis 15:28
mycha: o kurcze to tak mi to wyszło tylko nie byłam pewna czy to tak ma być bo mi się to dziwne
wydawało a jednak dobrze to rozwiązałam, bardzo dziekuje za pomoc
24 lis 15:47