marzena1988: totalny balwan to malo powiedziane nic nie kapuje z tego dzialu matmy:(
pola dwoch kwadratow roznia sie o 39 cm2. przekatna jednego z nich jest dluzsza o 3√2
cm od przekatnej drugiego. oblicz dlugosc boku kazdego kwadratu
24 lis 13:40
marzena1988:
24 lis 14:26
marzena1988: BLAGAM NIECH MI KTOS TO ROZWIAZE
24 lis 14:27
karloz: bok mniejszego kwadratu = a
bok większego kwadratu = b
przekątna mniejszego kwadratu : p
a =
√a2 + a2 z Tw. Pitagorasa
przekątna większego kwadratu : p
b =
√b2 + b2 j.w
teraz z warunków zadania układamy układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi:
a
2 + 39 = b
2
a
√2 + 3
√2 = b
√2 >>> a+3 = b
a
2 + 39 = (a+3)
2
a
2 - (a+3)
2 + 39 = 0
wyliczyć a i później b

jak nie wyjdą ujemne wartości to jest ok

ciężko liczyć na ekranie
24 lis 14:35