marzena1988: pliz niech mi ktos to rozwiaze jestem totalna balwanica z geometrii

oblicz obw. trojkata prostokatnego, w ktorym wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata
prostego dzieli przeciwprostokatna na odcinki dlugosci 1 cm i 4 cm
Miki:
Eee tam

uwierz w siebie

przeciwprostokątną już masz bo c= 1+4 = 5cm ok?
z twierdzenia,że h
2 = x*y gdzie x= 1 y = 4
więc obliczymy h bo h
2 = 1*4 h
2 = 4 czyli h = 2
teraz z obydwu trójkątów prostokatnych obliczamy a i b
a
= h
2 +x
2 a
2 = 1+4 a
2 = 5 a =
√5 cm
b
2 = h
2 + y
2 b
2 = 4 +16 b
2 = 20 b=
√20 = 2
√5 cm
Ob= 5+
√5 +2
√5 = 5+ 3
√5 cm i tyle