karloz: marzena - analogicznie jak to z przekątną

tyle, że tutaj przeciwprostokątną będzie
ramię trapezu a nie jego przekątna.
podstawa to dobry rysunek
karloz:
1) narysuj sobie trapez równoramienny ABCD
2) z wierzchołków C i D narysuj wysokości tego trapezu
3) miejsce przecięcia wysokości opuszczonej z punktu D z odcinkiem AB oznacz przez F a
wysokości opuszczonej z punktu C oznacz przez E
teraz tak
odcinek AB = 21cm
odcinek CD = 11cm
jak zrobisz rysunek i oznaczysz na nim obie wysokości opuszczone na podstawy to
zobaczysz, że w trapezie równoramiennym dłuższa podstawa to tak naprawdę krótsza
podstawa plus dwa odcinki od wysokości do końców trapezu (czyli tutaj będzie AB = CD +
EB + AF >>> F wyznaczysz rysując drugą wysokość)
możesz sobie teraz oznaczyć odcinki EB oraz AF przez x i z podanych wartości otrzymasz
coś takiego:
AB = CD + 2x >>> 2x = AB - CD >>> x = (AB - CD)/2
masz już x, masz długość ramienia więc wysokość wyliczasz z Tw. Pitagorasa :
h
2 + x
2 = BC
2 >>> h
2 = BC
2 - x
2 >>> h =
√BC2 - x2
skoro masz h wyliczasz przekątną. Przekątna to odcinek AC i jednocześnie
przeciwprostokątna trójkąta AEC. Tak więc AC
2 = AE
2 + h
2
h już masz, pozostaje tylko odcinek AE. Ale z rysunku juz wiesz, ze AE = CD + x, czyli
AC
2 = (CD + x)
2 + h
2
chyba jasno to opisałem

mam nadzieję, że pomogło
ps : nie wiem, czy się nie pomyliłem w obliczeniach, więc sprawdź na wszeli wypadek