matematykaszkolna.pl
marzena1988: prosze niech ktos mi to rozwiaze oblicz wysokosc i przekatna trapezu rownoramiennego o podstawach 21 i 11 cm oraz ramieniu rownym 13 cm
24 lis 13:28
karloz: marzena - analogicznie jak to z przekątną emotikonka tyle, że tutaj przeciwprostokątną będzie ramię trapezu a nie jego przekątna. podstawa to dobry rysunek emotikonka
24 lis 13:34
marzena1988: mow dalej a ja ciagle ciemna
24 lis 13:53
karloz: 1) narysuj sobie trapez równoramienny ABCD 2) z wierzchołków C i D narysuj wysokości tego trapezu 3) miejsce przecięcia wysokości opuszczonej z punktu D z odcinkiem AB oznacz przez F a wysokości opuszczonej z punktu C oznacz przez E teraz tak odcinek AB = 21cm odcinek CD = 11cm jak zrobisz rysunek i oznaczysz na nim obie wysokości opuszczone na podstawy to zobaczysz, że w trapezie równoramiennym dłuższa podstawa to tak naprawdę krótsza podstawa plus dwa odcinki od wysokości do końców trapezu (czyli tutaj będzie AB = CD + EB + AF >>> F wyznaczysz rysując drugą wysokość) możesz sobie teraz oznaczyć odcinki EB oraz AF przez x i z podanych wartości otrzymasz coś takiego: AB = CD + 2x >>> 2x = AB - CD >>> x = (AB - CD)/2 masz już x, masz długość ramienia więc wysokość wyliczasz z Tw. Pitagorasa : h2 + x2 = BC2 >>> h2 = BC2 - x2 >>> h = BC2 - x2 skoro masz h wyliczasz przekątną. Przekątna to odcinek AC i jednocześnie przeciwprostokątna trójkąta AEC. Tak więc AC2 = AE2 + h2 h już masz, pozostaje tylko odcinek AE. Ale z rysunku juz wiesz, ze AE = CD + x, czyli AC2 = (CD + x)2 + h2 chyba jasno to opisałem emotikonka mam nadzieję, że pomogło ps : nie wiem, czy się nie pomyliłem w obliczeniach, więc sprawdź na wszeli wypadek emotikonka
24 lis 14:15