marzena1988: blagam o pomoc.

oblicz sume dlugosci bokow i pole trujkata prostokatnego, w ktorym jedna z
przyprostokatnych jest rowna 10cm, a druga jest o 2 cm od przeciwprostokatnej
24 lis 13:14
karloz: o 2cm co od przeciwprostokątnej?
24 lis 13:18
marzena1988: a druga o 2 cm ktotsza od przeciwprostokatnej
24 lis 13:30
karloz: Tw. Pitagorasa : c
2 = a
2 + b
2
a = 10
b = c-2
c
2 = a
2 + (c-2)
2
c
2 = 10
2 + c
2 - 4c + 4
4c = 100 + 4
4c = 104
c = 26 -> b = 24
a = 10
b = 24
c = 26
24 lis 13:40
marzena1988: dziekuje ci bardzo
24 lis 13:43