xxx: Długość krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi.
a)Zapisz wielomian opisujący objętośc tego prostopadłościanu.
b)Wypisz współczynniki tego wielomianu.
c)Podaj, jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu
24 lis 11:52
xxx: Długości krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi.
a)Zapisz wielomian opisujący objętośc tego prostopadłościanu.
b)Wypisz współczynniki tego wielomianu.
c)Podaj, jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu
24 lis 13:00
xxx: proszę Was, czy ktoś to umie rozwiązać?
24 lis 13:10
karloz: proszę i bardzo

skoro trzy kolejne liczby naturalne, to zgodnie z konwencją mamy:
1a liczba - n
2a liczba - n+1
3a liczbo - n+2
objętość prostopadłościanu to P
p * H więc przyjmijmy sobie :
krawędzie podstawy : n oraz n+1
wysokość : n+2
P
p = n*(n+1)
H = n+2
Obj = n*(n+1)*(n+2)
Obj = n
3 + 2n
2 + n
2 + 2n
Obj = n
3 + 3n
2 + 2n
współczynniki wielomianu : 1, 3, 2, 0 (nie masz nic przy x
0)
najmniejsza możliwa objętość:
podstaw n = 1 (najmniejsza liczba naturalna)
wystarczy czy coś niejasno ?
24 lis 13:14
xxx: dziękuje bardzo
24 lis 13:32