olek: log0,5(x+1)<log0,5(6/x-4)
23 lis 22:00
Asia: dziedzina, większe od zera (to chyba łatwe) później opuszczasz log0,5 bo funkcjja jest
różnowartosciowa obliczasz x. Jak Ci wyjdzie że x jest jakis tam to porównujesz to z
dziedziną i masz wynik. I nie zapomnij. podstawa logarytmu jest <1 to zmieniasz znak
nierównosci na przeciwny,
23 lis 22:05
gaga: niewiem czy dobrze ale wg mnie wynik to x=1 i x=4
23 lis 22:12
Mycha: po pierwsze to jest nierownosc wiec powinien wyjsc jakis zbior. po drugie nie wiem czy
tam po prawej stronie -4 jest jeszcze w mianowniku czy juz nie.
zał:
x+1>0
6/x-4>0
x?≠0 lub x-4≠0
log
0,5(x+1)<log
0,6(6/x-4)
wnioskujemy (a nie opuszczamy logarytmy

x+1>6/x-4
i rozwiazujemy taka nierowosc
23 lis 22:18
Kama:
Ooo

cos nie tak

bo to nierówność więc jeżeli jest rozwiazanie
to w przedziale a nie dla pjedyńczych x
policzymy

1/ dziedzina x> -1 i x > 4 czyli
D = (4, ∞)
korzystamy z różnowartosciowosci( jak napisała Asia
i zmieniamy zwrot nierówności
x+1 > 6/(x-4) → x
2 -3x -10 Δ= 49
√Δ =7 x
1 = 5 x
2 = - 2
----------------- > 0
x - 4
zapisujemy w postaci iloczynu
(x -5)(x+2)(x - 4) > 0 rysujesz pomocniczy rys. na osi
przez te miejsca zerowe x =5 x = 4 x = - 2
wybierasz wart. dodatnie czyli x∈(- 2, 4) U(5, ∞) i
uwzgledniasz dziedzinę
czyli odp; x⊂(5,∞) myslę,ze sie nie pomyliłam sprawdzaj

powinno być dobrze
23 lis 22:29
23 lis 22:46
Mycha: wg mnie wnioskujemy korzystajac wlasnie z roznowartosciowosci. nie mozemy "pozbyc" sie po
prostu logarytmu
23 lis 23:20
justyna: 20-(x-3+x)-14x > -7x-x(x-1)
9 lut 15:40
justyna: 20-(x-3+x)-14x > -7x-x(x-1)
9 lut 15:40
lesiu1345: (2x+1)(2x−1=4x
22 wrz 16:57