edzia33: Na okregu o promieniu 3cm opisano trapez prostokątny którego dłusza podstawa ma długosc
12cm.Oblicz pole i obwód tego trapeza
23 lis 21:43
Kama:
narysuj ten trapez i okrąg wpisany(będzie Ci łatwiej
h = 2r = 6cm
z warunku opisywania trapezu na okregu mamy
a +b = h +k k -- drugie ramię trapezu
12+b =6 +k k = b+ 6
w trójkącie prostokątnym ,którego boki są h, x , k
z tw. Pitagorasa obliczamy
k2= h2 +x2 gdzie x= 12 - b
(b+6)2= 36 +(12-b)2 po uporządkowaniu
36 b= 144 b =4 cm więc k=10 cm
P = 1/2(12+4) * 6 = 48 cm2
Ob= 12+10 +4 + 6 = 32 cm
23 lis 23:51