regi05: Jubiler ma dwa stopy srebra ze zlotem. W pierwszym stopie stosunek masy srebra do masy
zlota wynosi 3:5, zas w drugim srebro stanowi 30% masy stopu. Zlotnik chce otrzymac 1,2
kg nowego stopu, w ktorym stosunek masy srebra do masy zlota bedzie wynosil 5:11. Ile
kilogramow kazdego z tych stoow powinien wziac?
23 lis 21:37
Kama:
x --- stop srebra y --- stop złota
3+5=8 30% =0,3 5+11=16
3/8*x + 0,3*y = 5/16*1,2 kg
x+y= 1,2
3/8*x +0,3*y = 3/8 bo 5/16 *1,2kg= 6/16 = 3/8
rozwiązujemyuklad równań
x+y = 1,2 i 3x+2,4 y = 3 po pomnozeniu przez 8 ok

więc x = 1 kg y = 0,2 kg
23 lis 22:08