matematykaszkolna.pl
Okrąg i trapez 6latek: rysunek W okrąg wpisano dwa trapezy o bokach odpowiednio równoległych Udowodnij że przekatne obydwóch trapezów są równej długości Jeśli trapez jest wpisany w okrąg to musi być to trapez równoramienny W trapezie równoramiennym przekatne sa równej długości |AC|=|BD| i |A1C1|=|B1D1 | Jest także że AB II A1B1 i BC II B1C1 Twierdzenie : jeżeli dwa kąty mają ramiona do siebie odpowiednio równoległe to kąty te są równe (jeśli oba sa ostre lub rozwarte ) Z tego twierdzenia zauważamy że katy ∡ABC i ∡A1B1C1 maja równe miary Katy ∡ABC i ∡A1B1C1 sa katami wpisanymi w okrąg Równe katy wpisane w okrąg maja równe cięciwy Stąd wniosek że |AC|=|A1C1|
26 wrz 12:30
ABC: rysunek o co chodzi w tym zadaniu ? sama równoległość podstaw jak widać z rysunku powyżej nie wystarczy czyli chyba mają mieć również ramiona równoległe? Ale wtedy to trywialne ? PS. nie zakładaj że przekątne przecinają się w środku okręgu
26 wrz 13:38
6latek: Witajemotka Taki mi wyszedł rysunek (przez przypadek) Ja zrozumiałem że także ramiona maja byc równoległe W sumie w zbiorku oznaczone jako trudne
26 wrz 14:58