matematykaszkolna.pl
Cięciwa i styczna 6latek: rysunek Z punktu A prowadzimy do danego okręgu K styczne AB i AC oraz obieramy na okręgu dowolny punkt D Dowieść że suma ∡ABD+∡ACD jest stała gdy punkt D porusza sie po okręgu i leży zewnątrz trójkąta ABC Zrobiłem to tak |∡BOC| środkowy =x |∡BAC|=180o−x zależny od x
 1 
|∡BDC|=

−− zależny od x
 x 
czyli suma kątów BDC+BAC w czworokącie CABD jest stała (zależna od miary kąta środkowego BOC W związku z tym suma kątów ABD+ACD jest stała niezależnie od wyboru punktu D Natomiast mam w podpowiedzi by skorzystać z twierdzenia o kącie cięciwą a styczna poprowadzona przez punkt styczności Proszę więc o napisanie rozwiązania
22 wrz 23:43
.: rysunek Powyższy rysunek wynika z twierdzenia o kącie między sieczną a cięciwą. Dalej już tylko argumentacja.
 x 
Do Twojego rozwiązania −−− fajnie ... wyliczyłeś |∡BDC| =

ale nie podałeś DLACZEGO
 2 
tyle wynosi (z czego korzystasz) i dlaczego szukana suma jest niezależna. Ja bym osobiście bym zrobił: 1. Z Tw. o kątach opartych na tym samym łuku wynika, że |∡CDB| = conts. bez względu na położenie punktu D, o ile spełnione są warunki zadania. 2. |∡BAC| = const. jako, że punkt A nie zmienia swojego położenia. 3. Wobec tego |∡CDB| + |∡BAC| = const. 4. Suma kątów w czworokącie jest stała i wynosi 360o. 5. Z (3) i (4) wynika, że |∡DCB| + |∡DBC| = const.
23 wrz 09:26
6latek: Dziekuję Czasami niektóre wydaja sie mi oczywiste że zapominam napisać emotka
23 wrz 10:04
6latek: rysunek Druga część zadania Dowieść że suma kątów ∡ABD+∡ACD jest stała gdy punkt D porusza się po okręgu i leży wewnątrz trójkąta ABC Moje rozumowanie jest takie Cięciwa CD zawarta jest na łuku CD na którym oparty jest kąt środkowy ∡DOC o mierze (x)
 1 
Stąd z twierdzenia o kącie miedzy styczną a cięciwą ∡ACD ma miarę

x czyli
 2 
 1 
|∡ACD|=

x
 2 
Cięciwa BD zawarta jest na łuku BD na którym oparty jest kąt środkowy ∡BOD o mierze (y)
 1 
Stąd z twierdzenia o kącie miedzy styczną a cięciwą ∡ABD ma miare

y czyli
 2 
 1 
|∡ABD|=

y
 2 
|∡BOC|=|DOC|+|BOD| |∡BOC|=x+y
 1 
|∡ACD|+| ∡ABD|=

(x+y) czyli połowie miary ∡BOC
 2 
Stąd wniosek że niezależnie od położenia punktu D suma miar kątów ∡ACD+∡ABD jest stała (zależna od miary kata środkowego BOC Czy tak może być? dziękuję
23 wrz 11:57