matematykaszkolna.pl
Kąt wypukły 6latek: Dany jest kąt wypukły i punkt A należący do jego wnętrza Skonstruuj kwadrat ABCD aby wierzchołki B i D należały do tego kąta
15 wrz 12:01
Mila: rysunek Tak to wygląda, ale z konstrukcją to nie mam na razie pełnej koncepcji, jest jakaś wskazówka.
15 wrz 20:25
6latek: rysunek Jest tylko taka Rozumowanie takie jak w zadaniu nr 4.77 Treść zadania nr 4>77 jest taka Mając dane trzy proste równoległe skonstruuj kwadrat którego trzy wierzchołki należą do tych prostych Pisze tak w odpowiedzi Załóżmy że skonstruowaliśmy żądany kwadrat ABCD i jest nim kwadrat ABCD na rysunku Jeżeli obrócimy prostą (k) dokoła punktu C o kąt prosty to jej obraz (k') przetnie prostą (m) w punkcie B To spostrzeżenie sugeruje następujące rozwiązanie : Na prostej (l) obieramy dowolny punkt C .Obracamy prostą (k) dokoła punktu C o kąt prosty i otrzymujemy punkt B Mając dane punkty B i C można skonstruować żądany kwadrat (tyle jest)
15 wrz 20:51
Mila: Tak myślałam, że trzeba wykorzystać obrót, ale myślę dalej.
15 wrz 21:09
Mila: rysunek 1)AP⊥k, P'−punkt po obrocie punktu P wokół punktu A o 90o 2)AP' ||k,AP'=AP 3)p⊥m i P'∊p 4) D − punkt przecięcia prostej p z drugim ramieniem AD=a− bok kwadratu, dalej zwykła konstrukcja kwadratu 5) P''− punkt po obrocie w przeciwną stronę punktu P wokół punktu A o 90o AD' − bok drugiego kwadratu
16 wrz 16:36
Mila: Nie zawsze są dwa rozwiązania, to już problem dla Ciebie.
16 wrz 16:38
6latek: Dobrze Miluemotka A czy to jest ogólnie trudne zadanie z geometrii?
16 wrz 19:33
Mila: Myślę, że takemotka
16 wrz 20:46
ite: rysunek @Milu czy polecenie "Skonstruuj kwadrat ABCD aby wierzchołki B i D należały do tego kąta." należy rozumieć tak, że te dwa wierzchołki muszą leżeć na ramionach kąta a C leży dowolnie (więc C też może leżeć na ramieniu)? Czyli czy sytuacja na moim rysunku też spełnia warunki zadania?
16 wrz 22:43
ite: I czy z treści wynika, że wszystkie punkty kwadratu muszą należeć do wnętrza kąta (poza B i D)? Pytam już z lenistwa, łatwo narysować taki kwadrat.
16 wrz 22:49
Mila: rysunek I co pisze w odpowiedzi?
19 wrz 19:03
6latek: Dobry wieczór Milu emotka To co napisałem o 20 : 51
19 wrz 19:38
Mila: emotka
19 wrz 19:41