matematykaszkolna.pl
Okręgi i cięciwa 6latek: rysunek Okregi o(O1,r1) i o (O2,r2) maja wspólna cięciwę AB i r1<r2 Wykaż że |∡O1AB|<|∡O2AB| Np tutaj teza sie nie zgadza czy wspólna cieciwa oznacza cieciwe równej długości ?
3 wrz 20:09
misia: rysunek Tak i jest rys. Założenie: Wspólna cięciwa AB i r1<r2 Teza: ∡1<∡2 Czy teraz dasz radę ? emotka
3 wrz 20:38
6latek: Dziękuję . Postaram się emotka Jeśli nie dam rade to się odezwę .
3 wrz 20:44
6latek: Więc tak Moje rozumowanie jest takie ΔO1AB jest równoramienny ΔO2AB jest równoramienny Prosta O1O2 jest dwusieczną tych kątów AB⊥O1O2 wiec ΔO1BC oraz ΔBCO2 to trójkąty prostokątne Kąt środkowy BO1A jest większy od kąta środkowego BO2A Zmierzyłem że tak jest . W jednym okręgu gdy są równe cięciwy to katy środkowe sa równe Natomiast gdy mamy taki układ jak tutaj to nie wiem jak dowieść że tak właśnie jest Skoro tak to ∡BO1O2 jest wiekszy od kąta BO2O1 Skoro ΔO1CB i BCO2 to trójkaty prostokatne to kat O1AB<od kąta O2AB
3 wrz 21:20
6latek: Znowu z drugiej strony jeśli dwa trójkąty równramienne mają równe podstawy to kąt między ramionami trójkata jest mniejszy dla większych ramion Pytanie takie . czy to należałoby udowodnić z tego że naprzeciwko większego boku leży większy kąt? Należy wtedy to udowodnić?
3 wrz 21:47
6latek: misiu a to zadanie możesz pokazac jak zrobić? Dziękuję
4 wrz 19:53
misia: Można tak: ( najkrócej)
 |BC| |BC| 
cos(∡1)=

cos(∡2)=

r1 r(2 
r1<r2 ⇒ cos(∡1) > cos(∡2) na przedziale (0o,90o) cosinus jest f. malejącą więc ∡1<∡2
4 wrz 20:05
6latek: Tylko że to zadanie jest z rozdziału Przystawanie trójkątów Ale twoje rozwiązanie sie oczywiście przyda emotka
4 wrz 20:23