Nierówność Nesbitta
kacper2001: Dla każdej liczby rzeczywistej dodatniej x zachodzi x+1/x≥2.
Wykorzystując powyższą zależność wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a, b
oraz c prawdziwa jest nierówność
a/(b+c)+b/(c+a)+c/(a+b)≥3/2
23 sie 00:52
ABC: przecież to klasyka jest
oznaczasz x=a+b , y=b+c , z=c+a i z twojego założenia masz
x/y +y/x +y/z+z/y +z/x+x/z≥6
wracasz do starych zmiennych sprowadzając parami do wspólnego mianownika
(2a+b+c)/(b+c)+(a+b+2c)/(a+b)+(a+2b+c)/(c+a)≥6
i tu już proste manipulacje algebraiczne dają tezę
23 sie 11:28
Eta:
Dokończmy te "manipulacje"
ABC
| | 2a | | 2c | | 2b | |
|
| +1+ |
| +1+ |
| +1≥6 |
| | b+c | | a+b | | a+c | |
| | 2a | | 2c | | 2b | |
|
| + |
| + |
| ≥3 /:2 |
| | b+c | | a+b | | a+c | |
i mamy tezę :
| | a | | c | | b | | 3 | |
|
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| | b+c | | a+b | | a+c | | 2 | |
23 sie 14:32
Mila:

Też miałam taki zamiar.
Pozdrawiam

jesiennie.
23 sie 15:01
ABC: ja specjalnie nie dokończyłem żeby sprawdzić czy to pasjonat czy amator gotowców
23 sie 15:14
Eta:
Pozdrawiam ( jeszcze wakacyjnie)
23 sie 15:17
ABC: no i jeszcze lato jest przez miesiąc prawie !
23 sie 15:19