Stereometria dowód
kacper2001: W czworościanie ABCD krawędzie AB, AC oraz AD są parami prostopadłe.
Długości tych krawędzi wynoszą odpowiednio: |AB|=c, |AC|=b i |AD|=a.
Ponadto, dla czworościanu prostokątnego zachodzi zależność
(PBCD )2=(PDAB )2+(PDAC )2+(PABC )2
Wykaż, że wysokość h tego czworościanu opuszczona z wierzchołka A na
ścianę BCD spełnia zależność
1/h2 =1/a2 +1/b2 +1/c2
23 sie 00:50
Eta:

Taki czworościan, to naroże sześcianu( dane na rys.)
| | abc | | PBCD*h | |
V= |
| i V= |
| gdzie h −− wysokość od podstawy BCD |
| | 6 | | 3 | |
zatem:
abc= 2P(BCD)*h
korzystając z podanej własności:
| | a2c2 | | a2b2 | | b2c2 | |
P(BCD)2= |
| + |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
to:
| | a2b2c2 | |
|
| =a2c2+a2b2+b2c2 | : a2b2c2 |
| | h2 | |
i mamy tezę:
=============
23 sie 11:22
kacper2001: Dzięki
23 sie 13:02