Srodkowa trójkąta
6latek:

Środkowa trójkąta dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
To jest dla mnie jasne
Teraz taki problem
Trzy środkowe trójkąta dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
Dla trójkata nr 1 i trójkata nr 2 wspólna wysokośc to OG więc maja równe pola
Jak dalej ? Dziękuję
19 sie 18:33
chichi:
analogicznie dla trójkątów 6;4 i 3;5, teraz spójrz [ADG] = [BDC] z tego samego względu i
otrzymasz równości, później np [ABF] = [FBC] i masz
19 sie 18:48
chichi:
[ADG] = [BDC] miało być oczywiście
19 sie 18:49
chichi:
[ADC] = [BDC], sorry za literówki
19 sie 18:50
6latek:
Dziękuje
19 sie 18:52