Suma wektorów
6latek:
1)Czy w ostrosłupie o podstawie kwadratowej można nadać każdej krawędzi taki zwrot aby suma
otrzymanych wektorów była rowna 0
2) Czy czworościanie można tak skierować krawędzie aby suma otrzymanych wektorów była równa 0
?
13 sie 22:55
6latek:
15 sie 19:30
:
1) tak
2) nie
17 sie 08:44
6latek:
Bardziej myślałem że w czworościanie bo przecież to cztery trójkąty a suma wektorów w
trójkącie wynosi 0
Porobię jeszcze kilka rysunków
Chyba że to musi być tak ze jeśli np wychodzimy z punktu A to także musimy zakończyć w punkcie
A
17 sie 18:49
:
w(A,B) − to wektor AB
1) S − wierzchołek ostrosłupa o podstawie ABCD
w(A,S)+w(S,B)+w(B,A)=0
w(C,S)+w(S,D)+w(D,C)=0
w(BC)+w(D,A)=0
Suma powyższych się zeruje.
PS Podstawa może być prostokątna
2) L: Jeśli istnieje odpowiednie zastrzałkowanie krawędzi, to orientacja czworościanu w
przestrzeni nie ma na nie wpływu.
Niech podstawa czworościanu (ABC) leży w płaszczyźnie z=0, a D=(xD, y,D, zD).
Niezależnie od zastrzałkowania wektorów zawierających punkt D sumą wszystkich wektorów będzie
niezerowy wektor [?, ? , ±3zD] lub [?, ? , ±zD]
18 sie 12:53