Udowodnic (na wektorach że środkowe trójkąta przecinają sie w jednym punkcie i który dzieli
kązdą środkową w stosunku 1:2
| 1 | ||
AD→=p→=a→+ | b→ | |
| 2 |
| 1 | ||
BE→=q→=b→+ | c→ | |
| 2 |
| 1 | ||
CF→=r→=c→+ | a→ | |
| 2 |
| 1 | ||
Stąd BE→=q→=b→+ | (−a→−b→) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
q=b→− | a→− | b→ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
q→= | b→− | a→→ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
q→= | (b→ − a→) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
k*(a→+ | b→)−m* | (b→ − a→)=a→ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
k*a→+ | k*b→ − | m*b→+ | *ma→=a→ | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
k*a→+ | m*a→ + | k*b→− | m*b→=a→ | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
(k+ | m)*a→+ | (k−m)*b→=a→ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
{k+ | m=1 | |
| 2 |
| 1 | ||
{ | (k−m)=0 | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
k− | m=0 | ||
| 2 | 2 |
| 2 | ||
3m=2 to m= | ||
| 3 |
| 2 | 2 | |||
k=m to k= | i m= | |||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
AP→= | AD→ | |
| 3 |
| 2 | ||
BP→= | BE→ | |
| 3 |
| 1 | ||
CF→=−BC→− | AB→ | |
| 2 |
| 1 | ||
CF→=−b→ − | a→ | |
| 2 |
| 2 | ||
CP→=−BC→+ | *BE→ | |
| 3 |
| 2 | 1 | |||
CP→=−b→+ | * | (b→−a→) | ||
| 3 | 2 |
| 1 | ||
CP→=−b→+ | (b→−a→) | |
| 3 |
| 2 | 1 | |||
CP→=− | (b→+ | →) | ||
| 3 | a |
| 2 | ||
Z tego wychodzi że CP→= | CF→ | |
| 3 |
| 1 | ||
PD→= | AD→ | |
| 3 |
| 1 | ||
PE→= | BF→ | |
| 3 |
| 1 | ||
PF→= | CF→ | |
| 3 |
| AD→ | BE→ | CF→ | |||
= | = | =2 | |||
| AP→ | BP→ | PF→ |