Trójkąt -dowód
6latek:

Twierdzenie o położeniu punktu względem symetralnej odcinka i względem końców odcinka
1) Jeżeli punkt X leży na symetralnej odcinka AB to XA=XB
2) Jeżeli punkt X leży po tej samej stronie symetralnej odcinka AB co punkt A to XA<XB
3) Jeżeli punkt X leży po tej samej stronie symetralnej odcinka AB co punkt B to XA>XB
Dowód
n−to symetralna odcinka AB
1) S
n(A)=B i S
n(X)=X więc XA=XB
2) Z rysunku widać że punkt X leży po przeciwnej stronie symetralnej (n) niż punkt B więc
odcinek XB przecina symetralną (n) w pewnym punkcie N
1
XB=XN
1+N
1B
ale jest
XA<AN
1+XN
1 i N
1A=N
1B więc
XA<XN
1+N
1B czyli
XA<XB
3) Punkt X leży po przeciwnej stronie symetralnej (n) niż punkt A stąd odcinek AX przetnie
symetralna (n) w punkcie N
2
AX=AN
2+XN
2
ale jest
XB<XN
2+N
2B i AN
2=N
2B
XB<XN
2+AN
2
XB<AX ckd