Twierdzenie :
Środkowe trzech boków trójkąta przecinają się w jednym punkcie zwanym punktem ciężkości
Punkt ten dzieli każdą ze środkowych w stosunku 2: 1 tzn odległośc tego punktu od wierzchołka
jest dwa razy większa od odległości tego punktu od środka przeciwległego boku
AE→=2c→+a→
AE→=2b→+a→
2AE→2c→+2b→=2(b+c)→
AE→=(b+c)→
==============
BF→=2c+b→
BF→=2a+b→
2BF→=2(a+c)→
BF→=(a+c)→
===================
CD→=2a→+c→
CD→=2b→+c→
CD→=(a+b)→
=============
| 2 | 2 | |||
AS→= | AE→= | (b+c)→ | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
BS→= | BF→= | (a+c)→ | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
CS→= | CD→= | (a+b)→ | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | 2 | ||||
OA→+ | *(b+c)→=OB→+ | *(a+c)→=OC+ | *(a+b)→ | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
(OB→+ | *(a+c)→ − (OA+ | *(b+c)→=0 (czyli ta różnica ma być wektorem zerowym | ||
| 3 | 3 |
Mam trójkąt ABC
AB→=c→ to BA→=−c→
BC→=a→ to CB→=−a→
CA→=b→ to AC→=−b→
OC→=OA→+AC→
OC→=OA→ − b→
Dobrze?
W książce z której się obecnie uczę (Geometria elementarna cz.! ) jest oczywiście teoria i
zadania
Zadania są dowodowe , konstrukcyjne i rachunkowe
Skupiłem się na zadaniach dowodowych
Znam inny dowód tego
Ten dowód jest z innej książki (właśnie na wektorach
Znalazłem błędy bo na poczatku dodałem zle wektory
Zrobię rysunek z książki (sa inne oznaczenia niż i u mnie ale to nie ma znaczenia
Będa wszędzie wektory
Obieg wektorów bedzie taki bo suma wektów w trójkącie wynosi 0
| AB | ||
AE= | {2} | |
| +AC |
| BC+BA | ||
BF= | ||
| 2 |
| CB+CA | ||
CG= | ||
| 2 |
| AB→−CA→ | ||
AE→= | ||
| 2 |
| BC→−AB→ | ||
BF→= | ||
| 2 |
| CA→−BC→ | ||
CG→= | ||
| 2 |

Idź dalej, dalej , do przodu i Alleluja