Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i jest równy jego
połowie
EF→=EA→+AB→+BF→
EF→=EC→+CF→
=============================
2EF→=EA→+EC→+AB→+BF→+CF→
| 1 | ||
2EF→=AB→ stąd EF→= | AB→ gdyz | |
| 2 |
Hej, hej
Można też (bez wektorów)
Odcinki na ramionach AC i BC są odpowiednio proporcjonalne
więc z tw. odwrotnego do tw. Talesa wynika,że AB || EF
teraz z tw. Talesa
| x | 2b | 2c | 1 | |||||
= | = | ⇒ x= a= | |AB| | |||||
| 2a | b | c | 2 |
Dziękuję za poświęcony czas
Pytanie : Teraz mam do przerobienia rozdział V (Przekształcenia płaszczyzny )
Zając sie tym czy sobie odpuścić ?
W sumie to robię zadania dowodowe i niektóre rachunkowe .