Dowód w równoległoboku
6latek:

Dowieść że punkt przecięcia przekątnych równoległoboku dzieli na połowy każdy odcinek
przechodzący przez ten punkt i zawarty między bokami równoległoboku
ΔASF≡ΔESC (cecha KBK
AS=SC
∡SAF=∡ECS=α (równe jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
∡ASF=∡ESC=β ( równe jako kąty wierzchołkowe
Z równości tych wynika równość boków AF=EC a także równość boków ES =SF
Wynika stąd że punkt przecięcia przekątnych podzielił odcinek EF na połowy
Tylko że wykazałem to dla jednego odcinka a ma bćy że każdy odcinek jest dzielony na połowy
10 sie 18:17
ABC: Oj małolat a jakbyś w trochę innym miejscu zaczepił ten swój zielony odcinek to dowód się
psuje?
10 sie 19:49
6latek:
Witam

No nie .Δ DSC ≡Δ ASB oraz ΔASD≡ΔCSB
Tylko myślałem że dla jednego odcinka nie wystarczy.
10 sie 20:13
ABC: jeżeli odcinek jest w tak zwanym położeniu ogólnym to wystarczy
10 sie 20:52
6latek:
Bardzo dziękuję

Teraz będę czytał: Rozdział V Przekształcenia na płaszczyznie
10 sie 21:08