Optymalizacja
User2852925: Zadanie
W urnie znajduje się n kul czarnych i 12 kul białych, przy czym n∈N i n≥1.
Z urny losujemy trzykrotnie po jednej kuli ze zwracaniem. Niech A oznacza zdarzenie
polegające na wylosowaniu dokładnie dwóch kul czarnych i jednej kuli białej
(przy zachowaniu dowolnej kolejności).
Wykaż, że prawdopodobieństwo zdarzenia A w zależności od zmiennej n określającej liczbę kul
czarnych w urnie można opisać funkcją postaci
P(n)=(36n2)/(n+12)3
Prawdopodobieństwo zdarzenia A w zależności od zmiennej n określającej liczbę kul czarnych
w urnie opisuje się funkcją
P(n)=(36n2)/(n+12)3
dla n∈N i n≥1.
Wyznacz liczbę n kul czarnych, dla których zdarzenie A jest najbardziej prawdopodobne
(największe). Oblicz to prawdopodobieństwo. Zapisz obliczenia.
10 sie 14:28
. :
Ciekawe jak mamy wykazać coś co bym po prostu napisał 🤣
A co do drugiej części zadania. Liczysz maksimum z funkcji P(n)
Dla n∈N+ (n≥1 jest tutaj całkowicie zbytecznym zapisem)
10 sie 16:21
ABC: wykazanie zapewne ma polegać na rozpisaniu
| n | | n | | 12 | | 12n2 | |
| |
| |
| = |
| |
| n+12 | | n+12 | | n+12 | | (n+12)3 | |
i zauważaniu że kula biała może być losowana jako pierwsza druga lub trzecia czyli trzeba
jeszcze domnożyć przez 3
A przy badaniu ekstremum warto mu podpowiedzieć że może nie wyjść liczba naturalna i wtedy
dodatkowe badania na podstawie własności czy wykresu funkcji
10 sie 17:00
olivcia331: ale co ty piszesz w ogóle, co ty byś od razu napisał? jak taki kozak jesteś to uzasadnij
dlaczego ta funkcja wyraża się takim wzorem a nie się błaźnisz tutaj
15 sie 17:47