W trójkącie równobocznym ABC prowadzimy dowolna prostą DE II AB ,oznaczając przez D jej punkt
przeciecia z bokiem AC a przez E jej punkt przecięcia z bokiem BC
Z dowolnego punktu M odcinka DE opuszczamy prostopadłą MA' na bok AC i prostopadłą MB' na bok
BC .
Dowieść że suma odcinków MA'+MB' tych dwóch prostopadłych jest równa odległości punktu C od
prostej DE
α=60o
DM=r
ME=z
A'M=q MB'=y
DC=CE=r+z
DE=DM+ME=r+z
| 1 | r+z | |||
DF= | DE= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
p= | r | |
| 2 |
| 1 | ||
x= | z | |
| 2 |
| 1 | ||
q2=r2−( | r)2 | |
| 2 |
| 3 | ||
q2= | r2 | |
| 4 |
| 3 | ||
q=√ | r | |
| 4 |
| √3 | ||
q= | r | |
| 2 |
| 1 | ||
y2=z2− | z)2 | |
| 2 |
| 3 | ||
y2= | z2 | |
| 4 |
| √3 | ||
y= | z | |
| 2 |
| √3 | √3 | |||
q+y= | r+ | z | ||
| 2 | 2 |
| √3 | ||
q+y= | (r+z}{2} | |
| 2 |
| √3 | ||
MA'+MB"= | (r+z) | |
| 2 |
| r+z | ||
CF2=(r+z)2−( | )2 | |
| 2 |
| (r+z)2 | ||
CF2=(r+z)2− | ||
| 4 |
| 3 | ||
CF2= | (r+z)2 | |
| 4 |
| √3 | ||
CF= | (r+z) | |
| 2 |
szukana odległość h
|DE|=|DC|=|EC|=b
| |MA'|*b | |MB'|*b | |||
P1= PΔDMC = | P2=PΔMEC= | |||
| 2 | 2 |
| b*h | ||
PΔDEC= | ||
| 2 |
2 sposób (myk−myk)
z własności trójkątów "ekierkowych" (30o,60o,90o)
| (2m+2n)√3 | ||
h= | ||
| 2 |
Patrzyłeś na ten sposób ? czy nie?