Katy w trójkącie
6latek:
W trójkącie ABC dane są kąty A=α i kąt B=β
Obliczyć i zbudować kąty
a) miedzy wysokością poprowadzoną z wierzchołka C i bokami AC i BC
b) między dwusieczną poprowadzoną z wierzchołka C i bokiem AB
c) między wysokościami poprowadzonymi z wierzchołków A i B
d) między dwusiecznymi poprowadzonymi z z wierzchołków A i C
e) między wysokością poprowadzoną z wierzchołka A i dwusieczną poprowadzoną z wierzchołka C
f) między dwusiecznymi kątów zewnętrznych przy wierzchołkach A i B
Uwaga: W zadaniach c) i e) rozważyć przypadki : α+β<D i α+β>D
7 sie 22:32
6latek:

D=90
o
a)
γ=90
o−α
δ=90
o−β
8 sie 13:38
6latek:

b) zrobiłem
c) α+β<90
o
∡C=180
o−(α+β)
90
o+90
o+180−(α+β)+|∡EOD|=360
o
|∡EOD|=α+β
|∡EOD|=|∡AOD|
8 sie 19:58
6latek:

Teraz c) ale α+β>90
o
Gdzie tutaj będzie ten kąt miedzy wysokościami opuszczonymi z wierzcholków A i B ?
8 sie 20:04
Mila:
8 sie 21:45
Mila:
v=180−y
8 sie 21:58
6latek:
Dobry wieczór
Milu 
Już widzę . Dziękuję
Wnuka mam w domu do środy(w środe wieczorem jedzie do domu ) i jak mam trochę czasu to coś tam
poczytam
8 sie 22:03
6latek:

d)
| α | | α+β | |
| +90o− |
| +|∡ASC|=180o /*2 |
| 2 | | 2 | |
α+180
o−(α+β}+2*|∡ASC|=360
o
α−α−β+2*|∡ASC|=180
o
2*|∡ASC|=180
o+β
|∡ASE|=γ=180
o−|∡ASC|
| | β | | β | |
|∡ASE|=180o−90o+ |
| =90o− |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 sie 22:21
6latek:

e) gdzie α+β<D i D=90
o
| | α+β | | α+β | |
|∡CSD|=D−(D− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α+β | |
|∡DSE|=2D−|∡CSD|=2D− |
| |
| | 2 | |
8 sie 22:38
6latek:

Kąt DAB zewnętrzny przy wierzchołku A
|∡DAB|=180
o−α
| | 1 | | α | |
|∡BAF|= |
| |∡DAB|=90o− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Kąt ABE zewnętrzny przy wierzchołku B
|∡ABE|=180
o−β
| | 1 | | β | |
|∡ABF|= |
| |∡ABE|=90o− |
| |
| | 2 | | 2 | |
|∡BAF|+|∡ABF|+|∡AFB|=180
o
| | α | | β | |
|∡AFB|=180o−(90− |
| )−(90− |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 sie 23:09