Najkrótsza droga
6latek:

Zadanie nr 241 .
Ogłoszono następujące warunki biegu :
Zawodnicy wybiegają z punktu A (teren jest równy ,nie ma żadnych ścieżek ),dobiegają do
dowolnego punktu (K) szosy biegnącej wzdłuż linii prostej (p) i biegną do punktu (B).
Wzdłuz jakiej drogi pobiegnie zawodnik znający geometrię ,wybierając drogę najkrótszą .
Wskazówka : Na prostopadłej AA' do prostej (p) odkładamy A'O=AO
Czy AK+kB równa sie A'K+KB?
Gdzie ma leżeć punkt (K) aby droga A'K+KB była najkrótsza?
Rysunek był do zadania
7 sie 21:42
.:
|A'L| + |LB| = min(|AK| + |KB|) czyli szukana droga
rysunek de facto jest rozwiązaniem zadania
7 sie 21:52
.:
jako, że A' jest symetryczny do punktu A względem prostej p ... to |AK| = |A'K|
więc |AK| + |KB| = |A'K| + |KB|
więc: min(|AK| + |KB|) = min(|A'K| + |KB|) = |A'L| + |LB| −−− bo to być linia prosta
7 sie 21:54
6latek:
wredulus 
A tak coś więcej dla ucznia klasy pierwszej?
7 sie 21:55
6latek:
Dobrze .
Na razie dziękuję .
7 sie 21:56