osoby
12latek: Wokół okrągłego stołu stoi 8 osób. Są one podzielone na trzy zespoły: czerwony, zielony i
niebieski (zespoły mogą być puste). Na ile sposobów można to zrobić, jeśli każda osoba siedzi
obok co najmniej jednego członka swojego zespołu
7 sie 10:04
.:
Uwaga 1:
Jeżeli zespół ma jakiś członków −−− musi ich być co najmniej 2
Uwaga 2:
Jeżeli zespół ma 3 członków − wszyscy muszą siedzieć obok siebie.
Więc jakie mamy możliwości:
a) 2,2,4
b) 2,3,3
c) 0,2,6
d) 0,3,5
e) 0,4,4
f) 0,0,8
i kombinacje kolorów dla każdego zestawu.
I teraz by trzeba było dla każdego przypadku policzyć samą ilość usadowień czyli:
a) 2*3
b) 2*2*1
c) 2
d) 2
e) 2*3
f) 1
pomóż to przez kombinacje kolorów ... dodaj ... i gotowe
7 sie 12:28
12latek:
a) Bloki 2, 2, 4 (trzy kolory): 3 kolory * 2 ustawienia = 6 wzorów.
b) Bloki 2, 3, 3 (trzy kolory): 3 kolory * 2 ustawienia = 6 wzorów.
c) Bloki 2, 6 (dwa kolory): 6 kombinacji kolorów = 6 wzorów.
d) Bloki 3, 5 (dwa kolory): 6 kombinacji kolorów = 6 wzorów.
e) Bloki 4, 4 (dwa kolory): 3 kombinacje kolorów = 3 wzory.
f) Blok 8 (jeden kolor): 3 kombinacje kolorów = 3 wzory.
g) Bloki 2, 2, 2, 2 (dwa kolory na przemian): 3 kombinacje kolorów = 3 wzory.
h) Bloki 2, 2, 2, 2 (trzy kolory, układ X−Y−X−Z): 3 kolory dla X * 2 kolory dla Y i Z = 6
wzorów.
Suma wzorów 6 + 6 + 6 + 6 + 3 + 3 + 3 + 6 = 36 wzorów.
Każdy z tych 36 wzorów daje dokładnie 3 sposoby przypisania konkretnych miejsc przy stole.
Wynik: 36 * 3 = 108.
Czy ok?
7 sie 13:12
. :
Dałem 'ciala' z tymi ustawieniami.
Winno byc
A) 3 (masz xxyyzzzz, xxzzyyzz, xxzzzzyy)
B) 2
C) 1
D) 1
E) 2 (xxxxyyyy, xxyyxxyy)
F) 1
Nie bardzo rozumiem czemu później (po sumowanie) mnożysz przez 3
I nie rozumiem sekwencji 2,2,2,2. Przecież masz trzy kolory
7 sie 15:11
12latek: 2,2,2,2 nie oznacza jednak czterech różnych kolorów, ale cztery osobne bloki siedzących obok
siebie ludzi.
7 sie 15:43
.:
okey.
W każdym razie ilość wszystkich kombinacji to:
3*3 + 2*3 + 1*6 + 1*6 + 2*3 + 1*3 = 36
bez tego mnożenia na koniec ... w końcu już wziąłeś pod uwagę wybór kolorów do danych
sekwencji.
7 sie 16:13
12latek: ale jesli załozyc ze krzesła sa ponumerowane i wtedy sa trzy przesuniecia
7 sie 16:32
.:

tu masz rozrysowane wszystkie 36 możliwości.
Wszystkie inne polegają na obrocie wokół środka, któregoś z tych przypadków
7 sie 16:34
.:
jeżeli krzesła są ponumerowane −−− to wszystko wtedy w zalezności od sytuacji (czy rozkład
jest symetryczny czyli np.: xxyyxxyy) czy nie to mamy 'pierdyliard' więcej możliwości dzięki
obrotom każdego z tych przypadków.
7 sie 16:36
.:

bo wtedy te 8 rozwiązań jest rozróżnialna (na każdym numeracja jest taka sama oczywiście

)
7 sie 16:43
.:

natomiast dla takiego układu są tylko takie 4 rozróżnialne sytuacje gdy mamy numerację krzeseł
7 sie 16:44