Trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym
Wykazać że środkowa CD dzieli przeciwprostokątną AB na połowy
Więc musiałbym udowodnić że ΔACD i CDB sa trójkatami równoramiennymi
Stąd ∡ACD=∡A i ∡BCD=∡B
Czy można to udowodnić mając do dyspozycji przystawanie trójkatów i oraz kąty przy prostych
równoległych
Zrobiłem to tak
CD=DE
ΔADC≡ΔBDE (cecha BKB
CD=DE
AD=DB
∡ADC=∡BDE równe jako kąty wierzchołkowe
Z równości tych wynika równość boków AC=BE
ΔCDB≡ΔADE (cecha BKB
CD=DE
AD=DB
∡CDB=∡ADE równe jako kąty wierzchołkowe
Z równości tych wynika równość boków CB=AE
ΔACE=ΔACD+ΔADE
ΔABE=ΔADE+ΔBDE
Ale ΔBDE=ΔADC stad
ΔABE=ΔADE+ΔADC
Wniosek. Trójkąty ACE i ABE maja równe boki w szczególności boki AB i CE
| 1 | ||
Wynika stąd że CD= | AB | |
| 2 |
Z przystawania tych trójkątów wynika równośc boków AC=BE i AE=BC
a także równośc kątów przy odpowiednich boków
ΔACE≡ΔABE (cecha KBK
AC=BE
∡ACB=∡ABE=α
∡ACE=BEC=γ
Z równości tych wynika równośc boków AB i CE