trójkąt prostokątny
6latek:

W trójkącie ABC w którym ∡C=D przedłużono bok AC poza punkt C o odcinek CB'=CB oraz bok BC poza
punkt C o odcinek CA'=CA i połączono punkty A'B'
Udowodnić że przedłużenie wysokości CD trójkąta ABC jest środkową CE trójkąta A'B'C
ΔA'B'C jest także trójkątem prostokątnym
Natomiast jak udowodnić że trójkąty A'EC i B'EC to tójkaty równoramienne
6 sie 21:02
6latek:
Nie pooznaczało kątów
6 sie 21:08
6 sie 21:20
6latek:
Witam

Tak To jest to zadanie tylko z starszego podręcznika
6 sie 21:41
6latek:
ΔABC≡ΔA'B'C (cecha BKB
AC=A'C
BC=B'C
∡ACB=∡A'CB' równe jako wierzchołkowe
Z przystawania tych trójkątów wynika że
∡A'=∡A
∡B'=∡B
także ∡A'CE=∡BCD=∡A
∡B'CE=∡ACD=∡B stąd ΔA'EC i ΔB'EC są trójkątami równoramiennymi
To A'E=EC = EB' Stąd CE jest środkową trójkata A'B'C
Musiałem to zrobić bez podobieństwa na razie
6 sie 22:28