Trójkąt równoramienny
6latek:

W trójkącie równoramiennym ABC przez punkt D obrany na podstawie AB prowadzimy DE II AC i DFII
BC
Oznaczając odpowiednio przez E i F punkty przecięcia tych prostych z bokami BC i AC dowieść że
obwód czworokąta DECF równy jest podwojonemu bokowi AC
ΔABC równoramienny więc AC=BC
Skoro DFII BC to odcięty ΔAFD jest także trójkątem równoramiennym więc
AF=FD =CE=x
Skoro DEIIAC to odcięty ΔBED jest także trójkątem równoramiennym stąd
BE=ED=CF=y
AC=BC=x+y
DE+EC+CF+FD=y+x+y+x=2x+2y=2(x+y) =2*AC