Trójkąt prostokątny
6latek:

W trójkącie ABC w którym kąt C=90
o nakreślono wysokość CD
Wykaż że kąty trójkątów ABC, ACD i CBD sa odpowiednio równe
W sumie to należy wykazać że ∡ACD=β i ∡DCB=α
Mam to wykazać powołując sie na twierdzenie o równości kątów mających ramiona odpowiednio
prostopadłe
6latek:
Milu
Pozdrawiam
Po prostu nieświadomie tak narysowałem.
Ja to rozumiem że tak jest .
Wymyśliłem tak
Kąt CBA=(y) ma ramiona BC i BA . Kąt DCA ma ramiona CD i CA ktore są prostopadłe do ramion
kąta (y)
CA⊥BC i CD⊥BA
Stąd na podstawie twierdzenia o równości kątow mających ramiona prostopadle kąt DCA ma miarę
(y)
Tak samo
Kąt BAC= (x) ma ramiona BA i AC . Kąt BCD ma ramiona BC i CD które są prostopadłe do ramion
kąta (x)
BC⊥CA i CD⊥BA
Stąd na podstawie twierdzenia o równości kątów mających ramiona odpowiednio prostopadłe kąt BCD
ma miare (x