Trójkaty i środkowe
6latek:

W trójkatach ABC i A'B'C' poprowadzono środkowe AD i A'D'
Udowodnić że trójkąt ABC ≡A'B'C'
Wskazówka : Przedłużamy środkowe AD i A'D' o równe im odcinki DE i D'E' i dowodzimy że CE=AB
oraz C'E'=A'B' nastepnie rozważamy trójkaty ACE i A'C'E' i na końcu trójkąty ACD i A'C'D'
Jak udowodnić CE=AB i C'E'=A'B'
3 sie 20:56
6latek:
Nie dopisałem że AB=A'B' AC=A'C' i AD=A'D'
3 sie 21:08
ite:
dziwaczne zadanie,
skoro boki odpowiednio są równe /21:08/, to trójkąty ΔABC i ΔA'B'C' są przystające (bbb)
4 sie 11:00
6latek:
Dzień dobry

Także mi się tak wydawało . Zwłaszcza że tez te środkowe są równe
4 sie 11:06
ite:
Dla nabrania wprawy w dowodzeniu można udowodnić, że |CE|=|AB| i |C'E'|=|A'B'|.
Skorzystaj tak jak poprzednio z cech przystawania trójkątów.
4 sie 11:47
6latek:
ΔABD≡ΔCDE (cecha BKB
AD=DE
DB=DC
∡ADB=∡CDE jako kąty wierzchołkowe
Z przystawania tych trójkątów wynika równośc boków AB=CE
Tak samo
ΔA'D'B'≡ΔC'D'E' (cecha BKB
A'D'=D'E'
D'B'=D'C'
∡A'D'B'=∡C'D'E' jako wierzchołkowe
Z przystawania tych trójkątów wynika równośc boków A'B'=C'E'
4 sie 16:03