Dwusieczna kąta
6latek:

Na jednym ramieniu kąta o wierzchołku O obrano dwa punkty A i B a na drugim obrano punkty C i
D tak żeby OA=OC i OB=OD
Poprowadzono proste AD i BC i oznaczono przez S ich punkt przecięcia
Udowodnić że półprosta OS jest dwusieczną danego kąta .
3 sie 12:50
6latek:
W tym zadaniu według mnie należy udowodnić że ∡OSC=∡OSA
ΔOCB≡ΔOAD (cecha BKB
OC=OA
OB=OD
∡DOB wspólny
Z przystawania tych trójkątów wynika że:
∡ODA=∡CBO oraz
∡OCB=∡OAD
ΔCSD≡ΔASB (cecha KBK
AB=CD
∡ODA=∡CBO
∡DCB=BAD jako kąty przyległe do równych kątów OAD i OCB
Z przystawania tych trójkątów wynika równość boków CS=AS
Następnie
ΔOCS≡ΔOAS (cecha BKB
OC=OA
CS=AS
∡OCB=∡OAD
Z przystawanie tych trójkątów wynika równość kątów OSC i OSA
Wnioskujemy z tego że półprosta OS jest dwusieczną kąta DOB
Autor zadania sugeruje że zadanie to daje nowy sposób kreślenia dwusiecznej
3 sie 19:55
ite:
IMO we wpisie 19:55 powinno być
"Z przystawanie tych trójkątów wynika równość kątów <COS i <AOS"
bo to pozwala wyciągnąć wniosek, półprosta OS jest dwusieczną <DOB
5 sie 11:13
6latek:
Dobrze że w tej chwili w naszym ukochanym kraju (ale czy już naszym ? następuje głęboka
refleksja i wraca się do techników i zawodówek gdzie uczy się konkretnych i przydatnych
zawodów .
Niestety do tej pory uczono jak inni ludzie mają oszukiwać innych ludzi . Bo czymże jest np
wciskanie ludziom niepotrzebnych im kredytów ,stwarzanie iluzji choćby małych (nie mówiąc już
o wielkich ) wygranych w kasynach
5 sie 11:16
6latek:
Dzień dobry
ite 
Rozumiem .
5 sie 11:18
rickoe: Chcesz zacząć zbierać pieniądze w Internecie?
8 sie 10:31