Kąt zewnętrzny
6latek:
Udowodnić że w trójkącie miara kata zewnętrznego jest równa sumie miar kątów wewnętrznych
nieprzyległych do niego
2 sie 21:01
misia:
Wykazuj ...... to łatwe
2 sie 21:50
6latek:

Kąt CBD kat zewnętrzny trójkata ABC
Przez punkt B prowadzimy prosta BE która jest równolegla do AC
prosta ta podzieli kąt CBD na dwa kąty . Kąt DBE który jest równy kątowi α jako kąty
odpowiadające
a także na kąt CBE który jest równy kαtowi β jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
Stąd ∡CBD=α+β
taki mi przyszedł pomysł
2 sie 23:33
misia:

a+b+c=180
o i c+d=180
o to a+b+c=c+d ⇒
d=a+b
2 sie 23:54
6latek:
To prościej

Dziękuję
2 sie 23:56
Mila:

1)BE||AC
x+y+z=180
o
∡DBE=x bo BE||AC
x+y+v=180
o⇒v=z⇔
∡CBD=x+z− suma kątów wew. nieprzyległych do kąta wewnętrznego ABC=y
3 sie 00:06