Przystawanie trójkatów
6latek:

Zadania na przystawanie trójkątów
Zadanie nr 102
Aby zmierzyć odległość miedzy punktami A i B z których punkt A jest niedostępny (np leży po
drugiej stronie rzeki −zobacz rysunek )odmierzamy na przedłużeniu AB dowolny odcinek BE i
obieramy dowolny punkt D z którego widoczny jest punkt A i dostępne są punkty B i E
Odmierzamy DF= BD i też DG=DE i na przedłużeniu FG odnajdujemy punkt H współliniowy z
punktami A i D
Odległość FH jest równa odległości AB . Dlaczego ?
ΔBED≡ΔGDF (cecha BKB
GD=DE BD=DF
∡BDE=∡GDF=γ jako katy wierzchołkowe
Z przystawania tych trójkątow wynikaja równości kątów GFD i BDE =α
Również ΔABD≡ΔDFH (cecha KBK
BD=DF
∡ABD=∡DFH=180
o−α jako kąty przystające
∡BDA=∡FDH=δ jako kąty wierzchołkowe
Z równości tych wynikają równości boków AD=DH ,oraz AB=FH