matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Dowód
6latek:
Twierdzenie : Kąt zawarty między dwusiecznymi dwóch kątów przyległych jest prosty ∡AOB+∡BOC=180
o
jako suma kątów przyległych
1
∡AOD=∡DOB=α=
∡AOB gdyż OD jest dwusieczną kąta AOB
2
1
∡BOE=∡EOC=β=
∡COB gdyż OE jest dwusieczna kąta BOC
2
2α+2β=180
o
⇒α+β=90
o
1 sie 12:24