Ścieżki i rybacy
6latek:
Na brzegu jeziora mieszkało siedmiu rybaków.
Zimą gdy tafla lodu pokryła jezioro rybacy odwiedzając się nawzajem wydeptali ścieżki tak że
zagrody każdych dwóch rybaków były polączone ścieżka wzdłuż linii prostej .
Ile było ścieżek ?
1 sie 12:02
1 sie 15:07
6latek:
To ja bym zrobił zle bo chciałem to podzielić jeszcze przez dwa
Jeszcze tak. To zadanie z 1 klasy więc jak by zrobic bez kombinatoryki?
1 sie 15:20
wredulus_inno_komputerowy:
| |
to już po podzieleniu przez 2. |
| |
7! −−− gdybyśmy mieli po dwie ścieżki (z A do B a druga z B do A)
1 sie 17:32
wredulus_inno_komputerowy:
hmmm ... jeżeli klasa 1 LO −−−− liczba przekątnych + boków w siedmiokącie wypukłym jest równa

−−−− wzór ogólny na liczbę przekątnych wielokąta wypukłego
1 sie 17:33
2 sie 09:19
wredulus_inno_komputerowy:
+ liczba boków (7)
| | 7*6 | | | |
daje Ci: 14+7 = 21 = |
| = | |
| | 2 | | |
2 sie 13:29
Mila:
Chyba była jakaś ilustracja do zadania. ?
2 sie 17:01
Mila:
Twoje zadania skusiły mnie do czytania Elementów Euklidesa.
Na razie znalazłam Księgę VI. ( fragmenty)
Ciekawe
2 sie 17:05
6latek:
Dobry wieczór
Milu 
Nie było ilustracji do tego zadania
2 sie 18:35