Granice ciągów z definicji
6latek:
Pojęcie granicy . Ciągi zbieżne
Mówimy że liczba (g) jest granicą ciągu (a
n) jeśli
⋀ ε>0 ⋁(n
0∊N i n
0=n
0(ε)) ⋀ n≥n
0 |a
n−g|<ε
Zapis n
0=n
0(ε) oznacza że liczba n
0 jest zalężna od ε(jest dobierana do danej z góry liczby
ε>0)
Nierównośc |a
n−g|<ε może być zastąpiona nierównością nieostrą |a
n−g|≤ε
Powołując się na definicję pokazać że
Dla ustalonej liczby ε>0 możemy dobrać takie n
0∊N że
U{1}[n}<ε
1<n*ε
−n*ε<−1
| | 1 | |
Tak więc za n0=n0(ε) wystarczy wziąć pierwszą liczbę naturalną większą od |
| |
| | ε | |
| | 1 | |
Mamy wówczas n≥n0 ⇒|1+ |
| −1|<ε |
| | n | |
To mam jako przykład do obliczania granicy ciągów z definicji
Zadania :
Powołując sie na definicję wykazać że
5) lim n→
∞U{1}[n
2}=0
1) Dla ustalonej liczby ε>0 możemy dobrać takie n
0∊ℕ że
| | 1 | |
tak więc za n0=n0(ε) możemy przyjąć pierwsza liczbę naturalną większą od |
| |
| | ε | |
| | 1 | |
Wówczas mamy n≥n0 ⇒|1− |
| −1|<ε |
| | n | |
Przykład nr 4 ) Rozwiązanie takie same
Przykład nr 2
Dla ustalonej liczby ε>0 możemy dobrać takie n
0 ∊N że
Jak dalej liczyć?
30 lip 18:44
ABC: w tego typu przypadkach idea jest taka że starasz się skomplikowane wyrażenie zawierające n
zastąpić prostszym tak aby nierówność została zachowana , czyli :
√n2+1>
√n2=n
możesz przejść do odwrotności dla liczb dodatnich
30 lip 20:16
6latek:
I dalej będzie jak w 1)
A w nr 3) bedziemy mieli
|
√1+1/n−1|<ε
Czy tutaj trzeba zastosować wzór (a−b)(a+b)=a
2−b
2?
dzięki za pomoc
30 lip 20:24
ABC: tutaj mógłbyś po pierwsze pominąć moduł , przenieść 1 na drugą stronę , podnieść obustronnie do
kwadratu:
(1+1/n)< (1+ε)
2
teraz można różnie na przykład też pośrednio wstawić
(1+1/n)<1+2ε<(1+ε)
2
z tej ostatniej łatwo wyznaczysz n w zależności od ε , choć bezpośrednio też by się dało
ale czemu ty się za takie rzeczy bierzesz , geometrię Iwaszkiewicza przerabiaj
30 lip 20:48
misia:
Potwierdzam
Takie zadania dla małolata,to jak młotem w głowę

Pozdrawiam Panów
30 lip 20:58
6latek:
Również pozdrawiam

Zadania z Repetytorium z Matematyki Laszuka
Teraz trochę o podciągach poczytam z tej książki
30 lip 21:27