Ciąg ograniczony
6latek:
Ciąg jest ograniczony jeśli jest ograniczony z dołu i ograniczony z góry
⋁ M∊ℛ ⋀ n∊N |a
n|≤M
Więc jeśli jest ograniczony tylko z dołu lub z góry to ciąg nie jest ograniczony .
Zbadać ograniczoność następujących ciągów
1) a
n=sin(n)*cos(n)
3) a
n=log(2n+1)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
4) an= |
| + |
| + |
| +......+ |
| |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | n(n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
5) an= |
| + |
| + |
| +.... |
| } |
| | 2*7 | | 5*10 | | 8*13 | | (3n−1)(3n+4 | |
| | n2+1 | |
7) an=(−1)n(n+1)(n+2)* |
| |
| | n | |
8) a
n=e
1/n
| | 1 | | 1 | |
Więc ten ciąg bedzie ograniczony z dołu przez (− |
| ) a z góry przez |
| więc to ciąg |
| | 2 | | 2 | |
ograniczony
2) a
n=0 więc jest ograniczony
3) Ograniczony z dołu przez log(3) ale nie jest ograniczony z góry więc nie jest ograniczony
| | 1 | |
4) an=1− |
| Z dołu bym go ograniczył przez (0 ) a z góry przez (1) |
| | n+1 | |
Więc według mnie jest ograniczony
5) Nie wiem jak rozpisać
30 lip 17:12
6latek:
5) podpowiedz : Jest ograniczony
| | 1 | |
6) Pomogłem sobie wolframem bo nie wiem jak policzyć np tg( |
| czy tgU{1}[4} czy |
| | 2 | |
| | 1 | |
Można go ograniczyć z dołu przez 0 a z góry przez tg |
| |
| | 2 | |
Więc jest ciągiem ograniczonym
| | n2+1 | | 1 | |
7) Mozna zapisać go tak an=1* |
| czyli an=n+ |
| |
| | n | | n | |
Z dołu jest ograniczony przez 2 ale z góry nie jest ograniczony więc nie jest ciągiem
ograniczonym
8) Podpowiedz : Ograniczony jako ciąg zbieżny
30 lip 17:36
ABC: to dziwne że zrobiłeś 4 a nie dajesz radę 5 , to tylko szczegół techniczny je różni czyli
współczynnik z przodu:
| 1 | | 1 | | 3n+4−(3n−1) | | 5 | |
| − |
| = |
| = |
| i podziel obie strony |
| 3n−1 | | 3n+4 | | (3n−1)(3n−4) | | (3n−1)(3n−4) | |
tej równości przez 5
30 lip 18:33
6latek:
Dobrze
30 lip 18:49